Takläggare

Ett bra tak kräver rätt tillbehör

Att lägga nytt eller att renovera ett tak kräver även att alla detaljer blir rätt. En viktig detalj att komma ihåg är takavvattningen. Nedan får du goda råd som är bra att ta med i beräkningarna när du beställer ett uppdrag av oss som takläggare i Lidingö. Självklart kan du få ett bra paketpris där både takläggning eller takrenovering och en komplett lösning för takavvattning ingår.

Hängrännor och rör – välj rätt dimension

Det finns ett stort utbud av hängrännor och stuprör på marknaden. De tillverkas i dag industriellt i en rad olika dimensioner.

Det finns inget tak som inte har rör eller rännor som passar. Men när du som äger ett hus ska byta hängrännor och stuprör, eller kanske välja sådana för första gången till ett helt nytt tak, gäller det att du inte köper för smått.

Underdimensionerade hängrännor svämmar lätt över av intensiva regn och för smala stuprör klarar inte av de kraftiga regnflödena. Rätt dimensionerade rännor och rör lyckas däremot leda bort allt regnvatten från ditt tak och håller ditt hus torrt och fritt från skador. Samtidigt är det onödigt att köpa för kraftfulla rör och rännor så var noga med dimensionerna när du investerar hängrännor och stuprör - det är en långsiktig investering!

Våra takläggare ger dig rätt råd

Det finns olika beräkningsmodeller och svensk standard att utgå ifrån när du ska välja vilka rör och rännor som ska leda bort vattnet från ditt tak. För att vara säker på att du får just rätt dimensioner kan det vara skönt att ta hjälp av en professionell takläggare och takmästare. En sådan yrkesperson kan göra en så kallad takplan för dig och ditt tak och ser vilka utmaningar som finns med avvattnignen. Det gäller så klart även vid de kraftigaste regnoväder.

När du tar hjälp av en takläggare/takmästare behöver du inte oroa dig för att du själv tänkt fel kring måtten. Du kommer att få rätt dimensioner på dina rännor och rör så att allt vatten leds bort från ditt hus och du slipper oroa dig för skador på husgrund och fasad.

Bostadsort spelar roll för rör och rännor

Vilka dimensioner du behöver hänger ihop med var i landet du bor. En del orter och bostadsområden har ju mer nederbörd än andra beroende på var de ligger. SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, som dagligen arbetar med vårt väder och klimat, beräknar att det är i delar av Bohuslän och Halland det regnar mest här i landet. Är du däremot boende längs kusten vid Östersjön bör du tillhöra de här i Sverige som får minst regn.

Sen finns förstås lokala skillnader inom en och samma ort att ta hänsyn till. Om du vintertid har ett hus som ligger helt fritt utan närhet till skog eller gårdsträd så kan du förstås få mer snö mot tak och resten av huset än om du har gott om träd runt knuten.

Du som bor i ett läge som är mer utsatt för nederbörd behöver alltså välja andra dimensioner, kraftfullare hängrännor och stuprör för att hålla huset torrt. Med hjälp av en duktig takmästare/takläggare får du hjälp att veta vad du ska välja.

Hängrännor och produkter för taksäkerhet kan du beställa av oss
självklart monterar vi allt åt dig!